GST GST Helpdesk: Are the prasadams sold in temple
counters subject to the GST? What is your take on the

ongoing issue relating to langar served in gurudwaras across
India?

An expert answers your questions pertaining to the new tax and its impact
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Chennai:

The prasadams supplied by religious places like temples, and offerings in mosques or churches etc,
if given for free, will not attract GST. This is because of the rule that supply without consideration
is not liable to GST.

Even when supplied for a price, such items are exempt in terms of serial number 98 of Notification
no 2/2017 issued under GST. This exemption has been given probably because the levy is on the
supply of goods and services made during the course of, or in furtherance to business and these
religious institutions are not carrying on with any business activities.

Langar may not be treated on par with prasadams probably. Further prasadams supplies made by
business entities to the temples would be liable to GST in case they exceed the threshold limit of
Rs 20 lakh, just like an enterprise.
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